
Ecocert Sertifikası
Ecocert sertifikalı ürünler, içeriğinde hiçbir zararlı kimyasal barındırmayan, üretim aşamasından paketleme aşamasına kadar kontrol ve sertifikasyon kuruluşları tarafından denetlenip sertifika verilen ürünlerdir.
Ecocert Organic Cosmetic sertifikasına sahip ürünlerde, formülde yer alan tüm bitkisel kaynaklı içeriklerin minimum %95, tüm katkı maddelerinin ise %10 oranlarında olması gerekmekte ve ağırlıklı olarak organik tarımdan elde edilmiş olmalılardır.
.jpg)
ICEA ORGANIC COSMETICS Sertifikası
ICEA sertifikasyonu uluslararası düzeyde akredite bir kurumdur ve Avrupa’nın en güvenilir organik kozmetik sertifikasyonuna eşdeğerdir.
ICEA güvenli ve sağlıklı ürünlerin kalitesini ürün içindeki tüm hammaddelerden nihai ürüne kadar kontrol ederek sertifikalandırır.
Tam ve doğru olarak yapılan dermatolojik ve mikrobiyolojik testler hassas ciltler ve alerjik cilt tiplerine sahip kişiler için daha uygun olacak saf ve dermatolojik olarak uyumlu içeriklerin kullanıldığını garanti eder.
Sertifikalı firmalar pratik ve ekolojik şişe ve ambalaj kullanırlar.
USDA Biobased Sertifikası
USDA Biobased sertifikası, A.B.D. Tarım Bakanlığı ve Federal Hükümeti tarafından ürünün bitkisel bazlı olduğunun onaylandığını gösterir. Bu ürünler, tümüyle ya da yüksek oranda biyolojik, yenilenebilir tarımdan veya orman ürünleri bileşenlerinden oluşmuştur.
A.B.D Tarım Bakanlığı; her bir ürün kategorisi için minimum biobazlı (bitkisel) içerik standardı belirlemiştir. Bir ürünün USDA Biobased sertifikasına sahip olabilmesi için; bu standartlar oranında minimum bitkisel içeriğe sahip olması gerekmektedir.
Bu sertifika sahip ürünler, aynı zamanda A.B.D. Federal ajanslarının tercih edilen ürün tedarikçi kataloğunda da yer alırlar. A.B.D. Federal hükümeti, ürün alımlarında USDA (A.B.D. Tarım Bakanlığı) tarafından kataloğa alınan biobased (bitkisel bazlı) sertifikalandırılmış ürünlerin satın alınmasına öncelik tanır.

Safer Choice sertifikası nedir?
Safer Choice (Daha Güvenli Seçim) sertifikası, mümkün olan en güvenli içeriklerle üretilmiş ürünlere, A.B.D. Çevre Koruma Dairesi (EPA) tarafından verilmektedir. Bu ürünler, kendi sınıfındaki en iyi ürünlerdir ve mümkün olan en güvenli içerikler ile üretilmişlerdir. İçeriğinde en az endişe teşkil eden kimyasal maddeleri içerirler.
Bu logo tüketicilere; ailelerinin sağlığı için, kendi sınıfı içinde en güvenli ve çevreyi koruyan ürünleri tanımlarını ve seçmelerini sağlar.
Safer Choice sertifikası kimlere verilir?
Safer Choice (Daha Güvenli Seçim) sertifikası, mümkün olan en güvenli içeriklerle üretilmiş ürünlere, A.B.D. Çevre Koruma Dairesi (EPA) tarafından verilmektedir.
Safer Choice partnerleri, bu logoyu kullanmaya hak kazanabilmek için, ürün içeriklerinin ve bitmiş ürünün sağlık ve çevre spekturumunda yeşil kısımda olabilmesi için araştırma, geliştirme ve yeniden formüle etme konusunda yoğun yatırım yapmış üreticilerdir. Ürün, aynı zamanda iyi performans vermelidir.
Safer Choice logosunu gördüğümüzde, ürünün her bir içeriğinin, Safer Choice bilimsel ekibi tarafından tek tek insan sağlığı ve çevre üzerine potansiyel etkilerinin incelendiğini biliriz. Bu bilimsel ekip, A.B.D. Çevre Koruma Dairesi için çalışan ve kimyasallar konusunda 30 yıldan fazla deneyimi olan özel bilim adamlarıdır. Safer Choice, ürünün içindeki her bir maddeyi tek tek inceler ve kullanılan maddelerin her birinin kendi sınıfı içinde en güvenli olduğundan emin olur.
Safer Choice sertifikasına sahip olan ürünlerin kriterleri nelerdir?
Safer Choice (Daha Güvenli Seçim) sertifikası, mümkün olan en güvenli içeriklerle üretilmiş ürünlere, A.B.D. Çevre Koruma Dairesi (EPA) tarafından verilmektedir.
Bu logo tüketicilere; ailelerinin sağlığı için, kendi sınıfı içinde en güvenli ve çevreyi koruyan ürünleri tanımlarını ve seçmelerini sağlar. Safer Choice sertifikasına sahip olan ürünlerin sahip olması gereken özelliklerden bazıları aşağıdaki gibidir;
· Üründe sadece klinik olarak ispatlanmış göz ve cildi tahriş etmeyen maddeler kullanılmalıdır.
· Cilt, göz ve mukoz membran tahrişi potansiyelini minimize etmek için ürünün pH değeri 4 ve üzeri ile 9,5 ve altında olmalıdır. Bu pH değerinin dışındaki ürünlerin tahriş etmediği in-vivo testi ile ispatlanmalıdır.
· GHS (Globally Harmonized System of Classification and Labeling of Chemicals) tarafından cilt yada solunum hassaslaştırıcı olarak sınıflandırılan hiçbir madde kullanılamaz.
· Üründeki her hangi bir maddenin, deri tarafınan emilebilir olduğu durumlarda, başvuru sahibi firma, potansiyel etkilerini görmek için tekrarlanan doz toksitesi gibi ciltle ilgili dermatolojik test verileri sağlamak zorundadır.
· Endokrin sistemini potansiyel potansiyel olarak etkileyecek maddeler kullanılamaz. Endokrin sistemini etkileyici üreme, gelişim, kansorejen, sistemik, hormonal yada diğer etkilere sebep olacak kimyasalların kullanılmasına izin verilmez.
· Renklendirici madde kullanılması durumunda, renklendirici maddeler hem FDA hem de Safer Choice kriterlerini sağlık ve çevre güvenliği yönünden karşılamak zorundadır.
· Yüzdesine bakılmaksızın kullanılan parfümler, Safer Choice‘in parfüm kriterlerini karşılamak zorundadır.
· Safer Choice yalnızca koruyucunun, etkin olacağı en düşük oranda kullanılmasına izin verir.
· Safer Choice logosuna sahip ürünler ağır metaller gibi toksik elementler içermezler.
ECO Control Sertifikası
· Alman Eco Control belgelendirme kuruluşudur. Organik ve ekolojik ürünler konusunda belgelendirme yapan bir kuruluştur. Dünya çapında faaliyet gösteren maksimum yetkinliğe sahip iş ortakları ile çalışır.
Vegan Sertifikası
Sertifikayı veren kuruluş 1944 yılında
İngiltere’de kurulan Vegan Society’dir. Bu logoya sahip ürünlerin üretiminde ve/veya ürünü oluşturan hammadelerinin üretiminde dahil olmak üzere hiçbir aşamasında hayvansal madde içermemelidir. Sertifikayı veren kuruluş dünyada uluslar arası olarak tanınan ilk Vegan kuruluşudur.
Leaping Bunny (Cruelty Free International) Sertifikası
Bu logoya sahip ürünler hayvanlar üzerinde test edilmediğine dair dünya çapında tanınan ve İngiltere de 100 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Cruelty Free International tarafından sertifkalandırılmıştır. Ürünler hayvanlar üzerinde test edilmemelidir ve ürünün müşteriye ulaşana kadarki hiçbir aşamasında test yapılmamalı ve hayvanlardan elde edilen hiçbir madde içermemelidir.

Carbon Neutral (Nötr Karbon) Sertifikası
Bu logoya sahip olan ürünlerin üretiminde ağaç ekerek sera gazı salınımını azaltılmıştır ve net olarak “0” (sıfır) emisyona sahip olmak için salınan sera gazları miktarına eşdeğer gaz salınımına engel olan projeler geliştirilerek karbon ayak izi sıfırlanmıştır ve böylece çevre hiçbir şekilde kirletilmemiştir.
Nordic Ecolabel Sertifikası
Nordic Ecolabel (Swan), Kuzey Avrupa ülkelerinin resmi ekolojik logosudur. 1989 yılında Kuzey Avrupa Bakanlar kurulu tarafından kurulmuştur.
Nordic Ecolabel, Avrupa Birliğindeki EU Flower şimdi ise EU Ecolabel olarak bilinen logonun eşit karşılığıdır. Kuzey Avrupa’daki tüketicilerin çevre dostu ekolojik ürünleri tanıması ve almasına yardımcı olmak için geliştirilmiştir.
Nordic Ecolabel kriterleri , insan sağlığını ve çevreyi tehdit edecek kimyasalların kullanımının denetlenmesi gibi birçok detaylı kriteri içerir.
Nordic Swan ve EU Ecolabel, Dünyaca bilinen Uluslarası Eğitim Enstitüsü IMD Business School (Lozan-İsviçre) tarafından en çok tercih edilen ve tanınan etiketler olarak seçilmiştir.
Danimarka Astım Alerji Derneği Sertifikası
Danimarka Astım Alerji Derneği 1988 yılında kurulmuştur. Derneğin kuruluş amacı,insanların bu logolu ürünleri gördüğünde bu ürünlerin kontak dermatit geliştirme riskinin minimum olduğuna emin olmalarını sağlamaktır. Alerji etiketinin hedefi, astım, alerji ve egzama hastalarının yaşamlarını iyileştirmektir.
Bazı insanlar alerjinin doğuştan geldiğine ve sonradan gelişmeyeceğine inanır. Halbuki bu doğru değildir. İnsanlar sonradan alerji olabilir.Derneğin çalışmaları tüketicilerin alerji riskinin minimum olduğu ürünleri seçmesine yardımcı olmaktır.
Derneğin çalışmaları 1988 yılında başlamıştır ve şu anda Danimarka pazarından 600 sertifikalı ürün vardır.
Astım Alerji Logosunun kriterlerinden bazıları:
Danimarka Astım-Alerji logosuna sahip olabilmek için ürün reçetesi ve tüm içerik alerjik reaksiyon ve cilt tahrişi için minimum düzeyde olmalıdır. Ürünler birçok yönden incelenir ve yalnızca tüm kriterleri yerine getiren ürünler bu logoya sahip olabilir.
Bu kriterlerden bazıları:
Ürünlerde kesinlikle parfüm, renklendirici/boya, formaldehit ve formaldehit veren madde, optik parlatıcı ve kolofan bulunmamalıdır.
Üründe hiçbir dolgu maddesi ve işlevi olmayan madde bulunmamalıdır. Üründe bulunan her maddenin ürünün etkinliği ile ilgili bir işlevi olmalıdır. Yalnızca görsel açıdan hiçbir madde eklenmesine izin verilmez.
Astım-Alerji derneği ürünün tam formülünü INCI isimleri, CAS numaraları, içindeki her maddenin konsantrasyonu ve işlevleri ile teslim almalıdır.
Ürün içeriğindeki her bir madde için menşei, fiziksel ve kimyasal özellikler, tehlike tanımlama ve toksikolojik bilgilerin olduğu güvenlik formu sağlanmalıdır. Eğer Astım Alerji Derneğine bu güvenlik formları iletilmez ile Dernek bu bilgileri edinir. Dernek ürün içeriklerinin saflıkları ile ilgili bilgi de talep edebilir.
AB listesindeki alerjen, hassaslaştırıcı ve tahriş edici maddeler kullanılamaz. R42 ve R43 kategorilerine izin verilmez.
Teknik Rehber Dökümanına (TGD) göre risk değerlendirmesi yapılır. TGD, Avrupa Birliğinde risk değerlendirmesinin teorik ve bilimsel temelidir. TGD, AB üyesi ülkelerden uzmanların hazırladığı ve yeni ve mevcut maddelerin risk değerlendirmesi yapılırken kullanılan rehberdir.
Risk değerlendirmesi yapılırken diğer bilimsel kaynaklar da kullanılır. Kozmetik İçerikleri Araştırma Kurumunun (CIR) da değerlendirmeleri göz önüne alınır. CIR (Cosmetic Ingredient Review) bağımsız bir kuruluştur ve her yıl kozmetik içerikleri ile ilgili çok yoğun çalışmalar yapar. CIR’in yaptığı çalışmalar Uluslararası Toksikoloji Dergisinde yayınlanır.

USDA Organic Sertifikası
Amerika Birleşik Devletlerinde organik ürünlerin üretimi 2002 yılında yürürlüğe giren NOP (Ulusal Organik Program)’a göre belirlenmiştir.
Amerika pazarında organik ürün satışı yapmak isteyen her üretici ya da işleyici USDA akreditasyonu olan bir sertifikasyon kuruluşundan NOP’a göre sertifikalandırılmalıdır. Ayrıca organik içeriklerin tedarikçileri de NOP’a göre sertifikalandırılmalıdır.
USDA Organic logosuna sahip ürünler minimum %95 oranda organik içeriğe sahip olmalıdır. Ürünler GDO içeremez.

CERES Sertifikası
CERES, 2004 yılından bu yana organik tarım ve gıda işleme, gıda endüstrisi için iyi işleme uygulamaları, organik tekstil ürünleri ve sürdürülebilir üretim alanları için kontrol ve sertifikasyon hizmetleri sunmaktadır. TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen bir kuruluş olup, organik ürünlerin sahip olduğu sertifika standartlarına ve Türkiye Cumhuriyeti Organik Tarım yasasına uygunluğunu denetler ve sertifikalandırır.

Türkiye Cumhuriyeti Organik Tarım Sertifikası
Organik gıda ürünleri TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş 20 Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu tarafından belgelendirilmek ve Türkiye Cumhuriyeti Organik Tarım logosunu yönetmeliğe uygun olarak etiket üzerinde taşımak zorundadır. Bu logoya sahip olmayan gıda ürünleri “organik” değildir.
Organik Tarım, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan işlemlerde TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş 20 adet Kontrol ve sertifikasyon Kuruluşu tarafından kayıt altına alınarak izlenmekte ve denetlenmektedir. Tüketici aldığı ürüne ait sertifika ile ürünün kim, nerde, nasıl, üretildiğini sorgulayabilir. Laboratuvar analizleri ile ürünün sağlıklı olduğu belgelenmektedir.

Avrupa Birliği Organik Logosu
AB organik logosunu taşıyan tüm ürünler, organik tarım konusunda söz konusu AB tüzüğü uyarınca üretilmiştir. Bu nedenle, bu ürünler yiyecek-içecek kökeni ve kalitesi ile ilgili hususlarda tüketicilere güven vermektedir. Avrupa Birliğinde üretilen tüm organik tarım ürünleri bu logoyu taşımak zorundadırlar.
AB yönetmeliklerine göre, organik olarak etiketlenen ürünler şu şartları taşırlar:
- Tarımsal kaynaklı ürün bileşenlerinin en az %95’i organik olarak üretilir,
- Resmi denetim planına uygun üretim yapılır,
- Ürün direkt üreticiden ya da hazırlayıcıdan mühürlü paketle gelir,
- Ürünler; üretici, hazırlayan ya da satan ve denetim organının adını ya da kodunu taşır,
- GDO içermez.